Samband

Marks Amatörradioklubb har över 20 års erfarenhet när det gäller radiosamband. Det kan tex. gälla resultatrapportering och säkerhetssamband vid olika evenemang och tävlingar. I vissa sammanhang kan det vara en stor fördel att välja ”ren” radiokommunikation framför mobiltelefoni. När det gäller att få fram information snabbt är radion effektiv då man slipper väntetider, överbelastningar och problem med täckning som ibland kan drabba mobiltelefonnätet.


Rapportering till "speaker" med fälttävling

I vissa fall kan det handla om extrema väderförhållanden med strömavbrott som följd när ordinarie telefoni och kommunikation är utslagen. Radioamatörerna har ibland haft en central betydelse vid naturkatastrofer av olika slag när all annan infrastruktur havererat. De är ofta först på plats och kan hjälpa till med kommunikationen den första kritiska tiden. Just denna typ av situationer kanske inte är så sannolika i vårt land, men många fick sig en tankeställare under stormovädret som drog fram över sydsverige 2005.

  • Vi kan ställa upp med personal och radioutrustning för att bemanna upp till 10-15 stationer.
  • Vi kan, rent tekniskt, överbrygga i stort sett hur stora avstånd som helst.
  • Vi har handburna radioapparater med räckvidd på ca. 1 mil.
  • Vi har både fasta och mobila länkstationer som ökar räckvidden upp till 5-10 mil.
  • Vi har tillgång till kortvåg där signalerna kan nå ”jorden runt”
  • Vi har tillgång till fast eller mobil ledningscentral.

 

Våra uppdrag har hittills handlat om bl a resultatrapportering och säkerhetssamband vid idrottsevenemang. Här gäller det att rapportera resultat och snabbt få sjukvårdare/ambulans på plats om så skulle behövas. De kan gälla motortävlingar av typen rally, enduro och folkrace eller andra idrottstävlingar såsom cykellopp, triathlon och orienteringar. Samband Fälttävling i Tranemo
Vi är redo att anta nya utmaningar!
Hör gärna av er till oss med era önskemål.
Kanske vi kan hjälpa er med sambandet/kommunikationen i framtiden.

Skicka förfrågan till oss genom att klicka här > samband@sk6ba.se

Samband vid Vätternrundan
Även som en del i Frivilliga Resursgruppen (FRG) är det tänkt att vi ska medverka till att kommunikationen fungerar om en insats behövs. Gruppen består av personer från olika frivilligorganisationer som ställer sig till kommunens förfogande vid kriser och andra utsatta lägen för att vara en extra resurs. FRG kallas in på begäran av kommunledningen eller räddningsledaren.

 

 

Referenser: Tranemoryttarna, Skene MS, Kinds MK, Toarps MK, Kullings MS
För ytterligare information om amatörradio generellt besök Föreningen Sveriges Sändare Amatörer